Home

Nieuws 687 x bekeken

Triodos Bank ziet uitstaand krediet in landbouw stijgen

Zeist – Het uitstaande krediet van Triodos Bank in de primaire agrarische sector is in 2011 met 16 miljoen euro toegenomen tot 115,6 miljoen euro.

De bank verwacht dat de biologische sector, waartoe het zich in de landbouw beperkt, ook in 2012 ondanks de recessie doorgroeit. De groei zal volgens de bank wel relatief beperkt zijn; het marktaandeel blijft vooralsnog erg klein.
Het uitstaande krediet bij voedingsbedrijven steeg van 65,2 miljoen euro in 2010 tot 73 miljoen euro. De bank heeft 978,3 miljoen euro uitstaan bij bedrijven die duurzame energie leveren, een stijging van 263 miljoen euro ten opzichte van 2010. Triodos Bank schreef af op biogasinstallaties, maar investeerde opnieuw groot in vooral wind- en zonne-energie.
Zo investeerde Triodos Bank via haar Ampere Equity fonds in het nieuwe windmolenpark ’Walney’ in het Verenigd Koninkrijk. Dit is het grootste offshore windmolenpark ter wereld. In zee tussen Engeland en Ierland staan 102 turbines met een totale capaciteit van 367,2 MW.
In 2011 daalde het fondsvermogen van Triodos Groenfonds met 11,7 procent tot 492,5 miljoen euro. Vanuit het fonds wordt geïnvesteerd in biologische boerenbedrijven, natuurbeschermingsprojecten en duurzame energie. Eind 2010 is de fiscale regeling voor groen beleggen versoberd waardoor veel fiscaal gedreven beleggers zijn vertrokken. De heffingskorting wordt dit jaar nog verder verlaagd.
De kredietverlening aan bedrijven in totaal is met 33 procent gestegen tot 2,8 miljard euro. Het vermogen onder beheer van Triodos Groep, bestaande uit Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Priva is met 21 procent gegroeid tot 6,8 miljard euro. De nettowinst bedraagt 17,3 miljoen euro, een stijging van 51 procent. Triodos Bank zag het aantal klanten in totaal toenemen met 24 procent tot 355.000.
Triodos Bank leent geld aan bedrijven in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje, waar het ook kantoren heeft. De Financial Times riep Triodos Bank in 2009 uit tot duurzaamste bank van het jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.