Home

Nieuws

Transportsector heeft matig jaar achter de rug

Zoetermeer – Het jaar 2011 is een matig jaar, maar in vergelijking met 2010 wel weer beter. Dat blijkt uit het TLN conjunctuuronderzoek, dat gehouden is onder de 1.500 leden van de branchevereniging.

De eerste twee kwartalen van 2011 geven nog hoop op herstel. Zowel het binnenlandse als het internationale transportvolume kromp in het vierde kwartaal van 2011.
Door de tegenvallende resultaten in de laatste twee kwartalen gaat het gehele jaar 2011 voor de transportsector de boeken in als ’matig’ jaar.

Het aantal ondernemers dat spreekt over een ’goed ’ jaar is 29 procent en iets groter dan het aantal dat spreekt van een ’slecht’ jaar. Van alle bedrijven sluit 58 procent het financiële jaar af met ’winst’, 29 procent speelt quitte en 13 procent verwacht verlies. Ondernemers verwachten in 2012 een verdere afname van het transportvolume. De bereidheid om te investeren is sinds de eerste meting in 2003 niet eerder zo laag geweest.

De vraag naar transportdiensten neemt steeds verder af door de economische onzekerheid. De omzet en winst van transport- en logistieke bedrijven dalen navenant. Daarbij hebben de ondernemers last van de toenemende concurrentie van transportbedrijven uit lage-lonen-landen. De overcapaciteit op de markt en de toegenomen concurrentie zorgen voor een prijsdrukkend effect.

Of registreer je om te kunnen reageren.