Home

Nieuws

Tennet doet noodoproep voor stroom

Delft - Hoogspanningsnetbeheerder Tennet heeft donderdagochtend een noodvermogen afgeroepen.

Een kleine energiecentrale kon de productie niet opstarten omdat de koelwaterinlating problemen gaf vanwege de kou. Hierdoor zakte de netspanning op het hoogspanningsnet zodanig dat Tennet zich gedwongen zag een noodvermogen af te roepen. Gedurende ruim 2,5 uur in de ochtend gold een elektriciteitsprijs van 500 euro per KWh. Afnemers van elektra werden opgeroepen om geen stroom af te nemen als deze niet gecontracteerd is. Want ook bij afname gold de hoge prijs.

Tuinders die stroom konden leveren aan het net, hebben hierop ingespeeld. Ongeveer 1.000 tuinders konden op deze manier ongepland extra stroom leveren. Niet alleen tuinders konden profiteren van de tijdelijke extra vraag naar stroom. Iedereen die flexibel met zijn productie kan schuiven, wist te profiteren.

Tennet onderhoudt en legt het hoogspanningsnet aan in Nederland. Vorige week plaatste zij de eerste twee palen bij Delft voor nieuwe hoogspanningsmasten. De plaatsing van de twee masten is onderdeel van een nieuw aan te leggen netspanningstraject van in totaal 32 masten. Ook wordt ruim 10 kilometer ondergronds aangelegd. Het tracé kent een totale lengte van 20 kilometer. Echter Tennet ligt in de clinch met een vijftigtal boeren over de vergoedingen voor de ondergrondse verbinding.

Of registreer je om te kunnen reageren.