Home

Nieuws 697 x bekeken 5 reacties

Supers woest om 'vuile oorlog' arbeidskeurmerk

Leidschendam - Supermarktkoepel CBL vindt dat handel, teelt en vakbonden een vuile campagne voeren om het arbeidskeurmerk Fair Produce op champignons en andere tuinbouwproducten in de winkel te krijgen. Volgens CBL zullen supermarkten niet inkopen met een toeslag voor zaken die wettelijk geregeld moeten worden, om zo een sector in de benen te houden.

Dat zegt Marc Janssen, directeur consument en veiligheid bij CBL. Hij houdt de partijen achter Fair Produce verantwoordelijk voor de aanval op supermarkten deze week in de media. Daarin werd beschreven dat de meeste champignons uit Nederland geplukt worden met arbeidsconstructies waarbij buitenlandse plukkers worden uitgeknepen. De krant De Pers noemde dit 'gangsterchampignons' waarvoor supermarkten hun ogen sluiten.

"Ik houd mensen als Bart Jan Krouwel verantwoordelijk voor het neerzetten van een sfeer in het artikel waarbij de term gangsterchampignons is ontstaan en er beeld is gebruikt met champignons waar het bloed uitstroomt." Volgens Jansen heeft Krouwel als voorzitter van Fair Produce eerder gedreigd met een 'naming and shaming'-campagne als supermarkten blijven weigeren het keurmerk in te voeren. "Blijkbaar is hij daarmee begonnen."

Fair Produce laat weten dat het krantenartikel geen onderdeel is van een campagne, maar de stichting noemt het terecht dat de rol van supermarkten in het inkoopproces belicht wordt. Krouwel is zelf deze week op vakantie. Vakbond FNV zegt wel bij nieuwe misbruikgevallen de naam van de afnemende supermarkt bekend te zullen maken aan media.

CBL heeft met leden een lijn gekozen dat het keurmerk geen meerwaarde heeft. Volgens Jansen is niet onomstotelijk vastgesteld dat oogstconstructies met ingehuurde buitenlandse plukkers verboden zijn. "Maar als dat wel zo is, dan moet de overheid handhaven en deze bedrijven sluiten."

Jansen vermoedt dat partijen achter het keurmerk, met name teelt en handel, met het keurmerk handelspolitiek voeren en zo hun eigen positie verbeteren. Zij staan een gesloten keten voor waarbij handel en supermarkten toezeggen uitsluitend in te kopen van gecertificeerde bedrijven en zo de bedrijven met dubieuze constructies buitenspel te zetten. Jansen wil niet koste wat het kost de champignonteelt in de benen houden met een extra hoge inkoopprijs als dat in het buitenland blijkbaar goedkoper kan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  in feite zegt jansen gewoon: jullie kunnen wel vinden dat iets niet kan maar zo lang de rechter het niet verbied is het goed. Weer zo'n voorbeeld dat de supers voor de laagste prijs gaan ipv hun verantwoordelijkheid te nemen.

 • no-profile-image

  Goed gezien Verstraten.
  Duidelijk het tegenovergestelde van 'verantwoordelijkheid nemen' en 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'.
  Ach, we weten al langer hoe de kruideniers in elkaar steken!

 • no-profile-image

  Laten de supers eerst maar eens hun eigen vuile oorlog stoppen.

 • no-profile-image

  pietertje

  Hoe is het toch mogelijk? Jansen weet of moet weten dat constrcties illegaal zijn en denkt door dit soort bagger de verantwoordelijkheid van de supers te kunnen ontlopen. Hoezo Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Hoezo eerlijk product voor een eerlijke prijs? Supers zouden in hun koepel moeten afspreken geen foute producten in te kopen zodat ook zij eerlijk kunnen concureren. Maar wat doen ze? Schaam je CBL en de leden van het CBL!!!

 • no-profile-image

  pietertje

  Hoe is het toch mogelijk? Jansen weet of moet weten dat constrcties illegaal zijn en denkt door dit soort bagger de verantwoordelijkheid van de supers te kunnen ontlopen. Hoezo Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Hoezo eerlijk product voor een eerlijke prijs? Supers zouden in hun koepel moeten afspreken geen foute producten in te kopen zodat ook zij eerlijk kunnen concureren. Maar wat doen ze? Schaam je CBL en de leden van het CBL!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.