Home

Nieuws

Spaanse boeren vragen overheidssteun voor dierwelzijnsmaatregelen

Madrid – Spaanse boeren hebben de overheid opgeroepen hen te helpen bij het doorvoeren van de Europese regels op het gebied van dierenwelzijn.

Boerenorganisatie COAG vreest dat duizenden Spaanse varkens- en pluimveehouders hun bedrijf noodgedwongen moeten beëindigen als ze geen steun van de overheid krijgen.

Spanje heeft grote moeite met het uitvoeren van het verbod op kooihuisvesting in de pluimveehouderij. Volgens COAG heeft 40 procent van de pluimveehouders niet de financiële middelen om het houderijsysteem om te schakelen naar een scharrelsysteem. COAG vreest dat van de meer dan duizend legpluimveehouders in Spanje er ongeveer zeshonderd zullen over blijven.

Voor de varkenshouderij vreest hij een vergelijkbare situatie. Ombouw naar groepshuisvesting voor zeugen kost hier tussen de 250 en 300 euro per dierplaats. Daarnaast vreest de COAG voor een toename van import van varkensvlees uit landen buiten de EU, waar niet aan deze welzijnseisen wordt voldaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.