Home

Nieuws

’Schmallenberg-virus verspreidt zich trager’

Münster – Het Schmallenberg-virus, dat in Nederland, België en Duitsland veel doodgeboortes bij dieren veroorzaakt, zal zich trager uitbreiden en op den duur minder infecties veroorzaken. Dat verwachten Duitse deskundigen.

Geïnfecteerde schapen blijken namelijk immuun te worden voor het virus. ,,Ze brengen daarna weer gezonde lammeren ter wereld'', aldus chef Rolf Allmann van de diergezondheidsdienst CVUA in Münster woensdag. Daardoor zal het aantal doodgeboortes volgens hem op den duur dalen.

Drachtige dieren hebben het virus in de herfst doorgegeven aan ongeboren lammeren. Daarna hebben ze antistoffen ontwikkeld. ,,Het aantal infecties zal waarschijnlijk snel zichtbaar afnemen'', verwacht Allman. ,,Op enig moment is de hele dierstapel immuun en beschermd.''

In Duitsland werden de eerste dode pasgeboren dieren gemeld in de eerste week van januari. ,,In april zal het laatste lam geboren zijn'', vermoedt de deskundige. Bij de volgende lammerperiode zou de situatie er beter uitzien.

Het Schmallenberg-virus wordt door muggen overgedragen. Voor mensen is het ongevaarlijk. Het virus is vernoemd naar het Duitse stadje Schmallenberg, waar het virus voor het eerst is vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.