Home

Nieuws 751 x bekeken

Sarkozy wil historisch model nog niet kwijt

Parijs – Frankijk wil meer tijd voor de invoering van de hectarepremie voor boeren. Dat zegt president Nicolas Sarkozy in een interview met de Franse agrarische bladen La France Agricole en Agra Presse.

Eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) stelt dat alle lidstaten vanaf uiterlijk 2019 moeten werken met een regionale of nationale premie per hectare. Hij heeft hiertoe een bepaling opgenomen in zijn voorstel voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dat in 2014 van kracht wordt. Nu keert Frankrijk, evenals Nederland, bedrijfstoeslagen uit op basis van historische gegevens.
”De Commissie stelt voor om vijf jaar de tijd te nemen”, zegt Sarkozy. ”Dat is veel te kort. Mijn volgende doel is een verlening van die overgangsperiode te verkrijgen.” Sarkozy geeft aan opgelucht te zijn dat het oorspronkelijk plan van Ciolos voor de invoering van een in de gehele Europese Unie gelijke hectarepremie van de baan is. ”Een dergelijke hervorming zou de Franse boeren hebben geruïneerd.”
Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) pleitte daags na de presentatie van Ciolos’ plannen, in oktober vorig jaar, juist voor een snelle omschakeling van het historische model naar de hectarepremie. Dat staat ook in de kabinetsreactie, die als basis dient voor de onderhandelingen in Brussel. Niettemin heeft Bleker na klachten van LTO aangegeven ’dat het niet zo kan zijn dat bepaalde sectoren ineens een grote schok te verwerken krijgen.’

Of registreer je om te kunnen reageren.