Home

Nieuws 671 x bekeken

Salmonella goed aan te tonen in kippenmest

Bilthoven – In 98 procent van besmette kippenmest is salmonella ook daadwerkelijk aangetoond door de referentielaboratoria in de Europese Unie.

Dit blijkt uit onderzoek van het Referentie Laboratorium van de Europese Unie (EURL) voor salmonella. Dit laboratorium is onderdeel van het RIVM. Het onderzoek is in maart 2011 gehouden onder 32 Nationale Referentie Laboratoria (NRL’s).

In 2011 waren 29 van de 32 NRL’s in staat om hoge en lage concentraties salmonella in kippenmest aan te tonen. Drie NRL’s behaalde niet direct het gewenste resultaat. Twee hiervan bepaalde dit wel in de herkansing. Eén NRL had een technische storing tijdens het onderzoek en haalde daarvoor waarschijnlijk niet het gewenste resultaat.

Alle NRL’s van de Europese lidstaten die ervoor verantwoordelijk zijn salmonella op te sporen, zijn verplicht om aan dit onderzoek deel te nemen. Hiermee wil de Europese Unie de kwaliteit van analyse en testen van salmonella waarborgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.