Home

Nieuws

SP Brabant durft geen nee te zeggen tegen natuurakkoord

Den Bosch - De oppositie in Noord-Brabant heeft woedend gereageerd op het stemgedrag van de SP. De SP durfde gisteravond geen nee te zeggen tegen het natuurakkoord.

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben gisteravond alsnog ingestemd met de uitvoering van het natuurakkoord met staatssecretaris Henk Bleker (Natuur). Coalitiepartij SP, die in december nog verdeeld was, hielp het akkoord alsnog aan de benodigde meerderheid. ,,Eerder stemde Brabant als eerste provincie nog tégen het natuurakkoord, maar door de draai van de SP stemt Brabant nu alsnog in met het wurgakkoord van Bleker'', aldus PvdA Brabant.

Naast de SP steunden ook de PVV en coalitiepartijen VVD en CDA het akkoord. D66, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus en Onafhankelijke Statenfractie Noord-Brabant stemden tegen.

SP-fractievoorzitter Nico Heijmans legde giseravond uit dat het te riskant was om nee te zeggen. Aanpassingen in het natuurakkoord zijn een verbetering en er zit geen rek meer in, beargumenteerde hij. Brabant kan verder met het afmaken van de Ecologische Hoofdstructuur, aldus de Brabantse SP.

Binnen de SP in Brabant ontstond een crisis nadat in december de helft van de fractie nog tegen het natuurakkoord stemde en er geen meerderheid in Provinciale Staten was. Twee fractieleden van de SP verlieten de Brabantse Staten. Zij zijn vrijdag vervangen, waarna de partij alsnog unaniem voor het akkoord stemde.

Of registreer je om te kunnen reageren.