Home

Nieuws

SGP: natuurgegevens moeten gratis zijn

Den Haag – Boeren en lagere overheden moeten gratis toegang krijgen tot natuurgegevens uit de Nationale Databank Flora en Fauna.

Dat vindt Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP), die hierover schriftelijke vragen heeft gesteld aan staatssecretaris Henk Bleker (landbouw).

De natuurgegevens zijn vaak nodig voor vergunningverlening, maar kosten een fortuin. Uit onderzoek van het blad V-Focus blijkt bijvoorbeeld dat informatie over de noordse woelmuis in de Noord-Hollandse Eilandspolder 275 euro per vierkante kilometer kost; het gebied telt ruim 1.000 hectare.

Dijkgraaf vindt dat onacceptabel, zeker ook omdat de bewijslast voor de onderbouwing van vergunningen bij de aanvragers ligt. Op die manier worden boeren in of nabij natuurgebieden vaak met forse meerkosten geconfronteerd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.