Home

Nieuws

Rutte houdt kaken op elkaar over Polen-meldpunt PVV

Den Haag - Mark Rutte blijft bij zijn standpunt om niet te reageren op de website van de PVV waar burgers klachten over Oost-Europeanen kunnen melden.

Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer reageerde hij op vragen van D66-kamerlid Gerard Schouw dat de site van een politieke partij is en niet van het kabinet. “Ik ga niet meer op ieder stuk rood vlees dat de PVV in de arena gooit reageren”, aldus Rutte. Hij zegt bereid te zijn het regeringsstandpunt over arbeidsmigratie nationaal en internationaal uit te leggen.  “Uit recent onderzoek van uw Kamer blijkt dat Nederland niet in staat is geweest om de grote toestroom van Oost-Europanen op de Nederlandse arbeidsmarkt in goede banen te leiden”, verwijst Rutte. Hij zegt dat Nederland veel voordeel heeft van de Oost-Europese werknemers, maar dat er ook problemen door zijn ontstaan.
De oppositie noemt de houding van Rutte slap. “U bent te angstig voor de PVV om te reageren”, verwijt Schouw. Job Cohen sprak van een slappe manier van wegkijken voor het probleem, terwijl Jolanda Sap (Groenlinks) de premier erop wijst dat hij heeft gezegd de premier van àlle Nederlanders te zijn.
Voorzitter Martin Schulz van het Europese Parlement gaat premier Mark Rutte aanspreken over de PVV-website waar klachten kunnen worden ingediend over Oost-Europeanen. Dat heeft Schultz toegezegd tijdens de vergadering van het EP in Straatsburg. Veel Europarlementariërs hebben Schultz gevraagd te reageren op het meldpunt, maar hiervoor wil hij eerst in overleg met Rutte.
De druk op Rutte om een standpunt in te nemen over het meldpunt van de PVV neemt toe. Ook vanuit eigen partij is Rutte gevraagd afstand te doen van het meldpunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.