Home

Nieuws

Rusland biedt boeren 30 procent korting op brandstofkosten

Moskou – Boeren in Rusland krijgen een korting op brandstof tot maximaal 30 procent van de groothandelsprijs in december 2011. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Volgens het Russische ministerie van landbouw levert de maatregel boeren een besparing van 12 miljard roebel (305 miljoen euro) op.

Het is nu het vierde jaar op rij waarin de regering boeren een forse korting op hun brandstofkosten biedt. In 2010 betrof de korting 10 procent maximaal. Media zien de maatregel als een poging van premier Vladimir Poetin agrarische stemmen te winnen in aanloop van de presidentsverkiezingen.
Vorige week meldde dagblad Vedemosti dat Russische boerenorganisaties 400 miljard roebel (10,2 miljard euro) compensatie eisen voor toetreding tot de WTO. Rusland en de WTO-lidstaten bereikten reeds een akkoord maar de toetreding tot de vrijhandelsorganisatie moet in Moskou nog worden geratificeerd.
Het beleid is volgens de Russische regering gevolg van vrijwillig gesloten deals tussen lokale overheden en oliemaatschappijen. Eerder werd het beleid strijdig met vrije marktwerking bevonden, waarop de wet is aangepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.