Home

Nieuws 366 x bekeken laatste update:18 feb 2012

Rotterdams onderzoek vogelgriep blijft geheim

Genève - Het omstreden vogelgrieponderzoek van Rotterdamse en Amerikaanse wetenschappers blijft voorlopig geheim.

Er is meer tijd nodig om te kijken of publicatie van de uitkomsten van het experiment gevaarlijk is. Pas als daar duidelijkheid over is, kunnen de studies misschien worden vrijgegeven. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties vrijdag besloten.

,,Het heeft de voorkeur, met het oog op de volksgezondheid, om alle informatie van deze studies vrij te geven. Tegelijkertijd zijn er een aantal belangrijke zorgen rond dit onderzoek, die eerst aan de orde moeten worden gesteld'', aldus de plaatsvervangend directeur-generaal van WHO, Keiji Fukuda.

De wetenschappers in Rotterdam en de Verenigde Staten hebben onafhankelijk van elkaar een vogelgriepvirus (H5N1) ontwikkeld dat eenvoudig en snel van zoogdier op zoogdier kan overspringen, dus ook van mens op mens. De VS vrezen dat terroristen die informatie kunnen gebruiken om een gevaarlijk massavernietigingswapen te maken. Washington wil daarom dat het onderzoek geheim blijft.

De wetenschappers willen hun gegevens echter met andere onderzoekers delen in de hoop zoveel mogelijk over het virus te leren. Op die manier zou voorkomen kunnen worden dat een virus muteert, zonder dat duidelijk is waarom en wat ertegen te doen is. Ook kunnen vaccins worden ontwikkeld tegen zo´n nieuwe griepvorm. Bovendien stellen zij dat de kans zeer klein is dat terroristen met de informatie aan de haal gaan.

H5N1-infecties bij mensen zijn zeldzaam, maar bijzonder gevaarlijk. Meer dan de helft van de besmette personen overlijdt eraan. Tot nu toe waren er 350 sterfgevallen. Als er een variant vrijkomt die van mens op mens overspringt, vrezen wetenschappers voor een wereldwijde epidemie zoals de Spaanse griep, die in 1918/19 zo'n 50 miljoen mensenlevens eiste.

Of registreer je om te kunnen reageren.