Home

Nieuws

Roep om jachtverbod vanwege koude

Den Haag – Vogelbescherming Nederland roept staatssecretaris Henk Bleker van landbouw op de Franse overheid te vragen een jachtverbod op vogels in te stellen.

Door het koude winterweer zijn veel Nederlandse vogels naar het zuiden getrokken. Volgens de Vogelbescherming worden de eenden, wulpen en houtsnippen daar echter afgeschoten door Franse jagers. Het ministerie van landbouw reageert dat het instellen van een jachtverbod in Frankrijk een Franse interne zaak is.

Diverse provinciale politici van de Partij voor de Dieren riepen eerder deze week ook al op tot een jachtverbod in Nederland verband met het winterweer. Tweede Kamerlid Anja Hazekamp van de PvdD heeft schriftelijke vragen gesteld aan Bleker over een afschotverbod voor in het wild levende dieren in verband met de aanhoudende vorst.

PvdD vindt dat er een jachtverbod moet worden ingesteld in verband met het koude weer. De partij vraagt daarom aan de staatssecretaris om de Gedeputeerde Staten van de provincies op te roepen een tijdelijk algeheel verbod in te stellen voor het afschieten van wild.

De provincie Utrecht stelde maandag als eerste provincie een jachtverbod in in verband met de kou. Zuid-Holland meldde dinsdag het jagen op watervogels als kolganzen en meerkoeten te verbieden. De provincie Gelderland stelt voorlopig geen jachtverbod in, omdat het groot wild volgens de provincie de vorstperiode kan hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.