Home

Nieuws 2747 x bekeken 1 reactielaatste update:23 feb 2012

Rabobank en ING hebben nog 300 miljoen ”Griekse schuld” in boeken

Utrecht – De Rabobank heeft 93 miljoen euro aan Griekse schulden in de boeken staan en ING plus haar verzekeringstak circa 300 miljoen. Dat bevestigen woordvoerders na publicatie van De Telegraaf.

Over eventuele gevolgen van de schuldendeal die Griekenland overeen kwam met de Eurozone-leiders, het IMF en de Europese Centrale Bank, wil men niets kwijt.
De mogelijke afschrijvingen zijn betrekkelijk klein ten opzichte van het balanstotaal van beide banken. Eerder verklaarde een woordvoerder van de Rabobank dat de Griekse schuldenproblematiek geen gevaar vormt voor de kredietverlening van de coöperatieve bank. Deze kredietverlening aan de agrarische sector is vorig jaar wel gestagneerd door economisch ontij.
Griekenland sloot maandag een deal over het terugdringen van de overheidstekorten en het hervormen van de economie. In ruil daarvoor krijgt het land 130 miljard euro steun, bovenop de 255 miljard euro aan steun en garanties die het Zuid-Europese land eerder kreeg vanwege haar torenhoge schulden.
Investeerders reageren overigens niet zeer positief op de reddingsoperatie, die tot stand kwam na het afblazen van een serie overlegrondes over het onderwerp. De schuld wordt volgens Griekenland tot 2020 teruggebracht tot 120,5 procent van het bruto binnenlands product. Beurzen daalden aanvankelijk en de koers van de euro ligt op hetzelfde niveau als vorige week.
Persbureau Reuters meldde op de dag dat de deal tot stand kwam dat volgens een vertrouwelijke studie van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank de schuld met de voorgestelde maatregelen in 2020 nog steeds 129 procent zou bedragen, en zonder structurele hervormingen kan oplopen tot 160 procent.

Eén reactie

  • wess

    Als je in het verleden zo''n grote schuld hebt opgebouwd als de Grieken hebben gedaan , lijkt me een LENING van 130 miljard euro zinloos.
    Dat kom je dan toch nooit weer te boven.

Of registreer je om te kunnen reageren.