Home

Nieuws 426 x bekeken

RIVM wil Schmallenberg-virus bij mensen onderzoeken

Den Haag – Het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM heeft een onderzoeksvoorstel ingediend om grotere groepen mensen te onderzoeken, om een indruk te krijgen of mensen bij blootstelling aan geïnfecteerd kunnen worden met het Schmallenberg-virus.

Het voorstel wordt volgende week woensdag in het Deskundigenberaad op het ministerie van landbouw besproken. Dat staat in een brief van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw aan de Tweede Kamer.

Het RIVM werkt aan twee tests om het Schmallenberg-virus aan te tonen bij mensen. Eén test is gericht op het aantonen van het virus, of delen daarvan. Met de andere test kunnen antistoffen worden aangetoond. Volgens directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektenbestrijding zijn de testen er nog lang niet. De testen zijn nog in ontwikkeling en moeten daarna nog gevalideerd worden voor gebruik bij mensen.

De kans op besmetting van mensen met het Schmallenberg-virus is op basis van de huidige kennis buitengewoon gering, geeft het RIVM aan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.