Home

Nieuws 3 reacties

PvdD wil jachtverbod in meer provincies

Arnhem - De fracties van de Partij voor de Dieren in Gelderland en Noord-Brabant willen dat er onmiddellijk een jachtverbod komt. Volgens de partij ,,maken de dieren geen enkele kans tegen jagers’’ door de aanhoudend strenge vorst.

In voorgaande jaren waren er vaker jachtverboden in een vorstperiode. Wild kan moeilijk aan voedsel komen door de bevroren grond en heeft bovendien weinig schuilmogelijkheden door de sneeuw. Ook is er weinig water beschikbaar, omdat alle ondiepe poelen en vennen bevroren zijn. Daardoor verzwakken de dieren snel.

In Utrecht geldt vanaf dinsdagmiddag 12 uur een verbod op het afschieten van wild dat landbouwschade veroorzaakt. Daarvoor zijn ontheffingen afgegeven, maar die worden tijdelijk ingetrokken wegens de extreme kou, zei een woordvoerster. Het jachtseizoen was sinds 1 februari al gesloten, maar ontheffingen vallen daarbuiten. De provincie vindt het ,,niet echt diervriendelijk’’ om dieren die het door de kou al heel moeilijk hebben, ook nog te bejagen. Het beheer van reeën en het doden van vossen valt niet onder het tijdelijke verbod, aldus de provincie.

De PvdD wil dat Gelderland als provincie met het grootste areaal aan jachtvelden dit voorbeeld met spoed volgt. Elke provincie hanteert eigen beleid voor het moment waarop wegens koude niet meer mag worden gejaagd.

De Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer pleit daarom voor een tijdelijk algeheel jachtverbod. Tweede Kamerlid Anja Hazekamp van die fractie heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) maandag schriftelijk gevraagd de provincies op te roepen zo’n verbod in te stellen. Volgens Hazekamp is het ethisch onaanvaardbaar om dieren af te schieten als ze door winterse omstandigheden ,,onvoldoende voedsel hebben kunnen vinden, daardoor verzwakt en langzaam zijn en hun natuurlijke schuwheid hebben opgegeven om te kunnen overleven’’.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  en het jachtseizoen was al gesloten...

 • no-profile-image

  Jammer dat er bij de PvdD geen mensen zitten met kennis van zaken. Laat ze liever helpen sneeuw vegen op de meren.

 • no-profile-image

  Idd vlug de jacht sluiten. Wel afschotvergunningen blijven aanvragen voor knjv jagers en die naakt door de kou jagen.
  @Berend botje: op dit moment wordt er door dit uitschot volop gejaagd op drachtige reegeiten. Zelfs tot 15 maart. Vinden die lui lekker, zo'n halfvolgroeide foetus. Zo ziek zijn ze in hun hoofd.

Of registreer je om te kunnen reageren.