Home

Nieuws 25 reacties

Protestactie tegen megastallen en natuurbeleid

Amsterdam – Tegenstanders van het huidige veehouderij- en natuurbeleid organiseren op 17 maart op de Dam in Amsterdam een grote protestactie onder de naam ’Wij zijn het mega-zat’.

Tijdens de manifestatie willen de demonstraten aandacht vragen voor een verbod op megastallen. ”Wij eisen een totaalverbod op megastallen in Nederland en een verbod op elke vorm van subsidiëring van megastallen in het buitenland. Dieren in een megastal komen nooit buiten en kunnen niet spelen en wroeten. De megastallen dragen bij aan klimaatverandering, overbemesting en andere milieuvervuiling. Bovendien zijn de megastallen een gevaar voor de volksgezondheid en ook dat is onacceptabel”, aldus het organiserend comité.
Daarnaast pleiten de actievoerders voor het sluiten van de leghennenbedrijven met kooihuisvesting die ondanks het Europese verbod nog operationeel zijn in Nederland. De organisaties pleiten voor verbetering van de leefomstandigheden in de veehouderij. ”We willen meer daglicht, frisse lucht, stro voor kalveren en varkens en meer beweegruimte voor dieren om hun natuurlijke gedrag te uiten.” Tevens willen de actievoerders een wettelijke norm voor brandveiligheid van stallen.
Op de Dam wordt ook aandacht gevraagd voor de nieuwe natuurwet, die volgens de actievoerders op de schop moet. ”Geen afbraak van de natuur en vrijere regels. De natuur in Nederland is klein en kostbaar, daar moeten we afblijven. Daarnaast pleiten de demonstraten voor meer maatregelen om het milieu te beschermen, zoals een milieukeurmerk voor energieleveranciers en stimuleren van schonere energie.
De actie wordt onder meer gesteund door de Partij voor de Dieren, Groenlinks, SP, PvdA en de jongerenorganisaties van deze partijen. Daarnaast steunen dierenwelzijnsorganisaties Peta, Ongehoord, Comité Dierennoodhulp en Viervoeters de manifestatie.

Laatste reacties

 • Frans Smit

  Mag je ook zowel tegen mega-srallen als tegen mega-natuur zijn?

 • Wonderboer

  In A'dam wonen 700 000 mensen op 1 locatie.

  Mss moeten ze de Bijlmer ook maar verbieden, kan nog wel meer kansloze clusters van opgeproppte mensen noemen(denk'' Randstad').

  Mensen komen nooit buiten geraken daardoor in sociaal isolement.

  De Wonderboer gaat maar de Partij voor de Mensen oprichten.
  Dikke x

 • debatavier

  Niet best , heb je weer een heel menigte occupy figuren op de dam te schreeuwen !

 • bert.fernhout1

  die dome lui denken dat de melk enalles wat daarom toe zit bij appie hein in de garage gemaakt wordt.ik stel voor om een tegen acktie tehouden tegen die lui met hun geite wollen sokken ,en wel heel masaal , wie doet mee?

 • Mts.Vansum

  Wanneer wordt er ook een protestactie gevoerd 'Wij zijn alle commentaar op de veehouderij MEGA zat'.

 • Mts.Vansum

  Wanneer wordt er ook een protestactie gevoerd 'Wij zijn alle commentaar op de veehouderij MEGA zat'.

 • hspruijt

  Toch wel vreemd,de eerste de beste keer dat ik jullie nieuwspagina kan openen staat er een grote kop 'protestactie tegen enz.enz.'In geen enkel nieuwsmedia heb ik een dergelijke oproep gezien of gelezen,mogelijk moet je jezelf als redactie afvragen of je dit soort berichten wel moet plaatsen of beter kunt doodzwijgen.

 • Ruiter

  Mega kan ook mooi zijn

 • VARENHOUT

  protest tegen mega stallen prima maar zorg dat een melkveehouder dan ook een goed salaris overhoud zodat een megastal niet nodig is maar een gemiddelde melkveehouder moet groter goedkoper en weet ik al niet meer

 • Borst

  Ik ben blij dat er nog van die mensen zijn die van die mega stallen bouwen en hun inkomen er uithalen op deze manier zo goedkoop mogelijk manier produkten,en dat willen de mensen, en als de dieren het niet naar hun zin hebben,groeien ze niet meer en produzeren ze wijnig melk.op deze manier hebben ze een akcentabel leven ,des te mooier des te meer ze produzeren.

 • Wezijnhetmegazat

  Onze eisen zijn veranderd, al een tijdje, maar we zijn nog in overleg.
  We weten dat veel boeren geen keuze hebben en eisen dus ook van de overheid dat ze daar iets mee doen.
  We voeren geen actie tegen de veehouderij, wij voeren actie tegen de intensieve veehouderij en de megastallen.

  Als we niets doen, gaat het salaris van boeren er echt niet op vooruit hoor mensen, en niet iedereen kan een megastal neerzetten en niet iedereen wil intensiveren.

 • jwillems

  Beste wijzijnhetmegazat.

  Als je een filmpje maakt, geef dan de werkelijkheid weer, en niet de extreme incidenten die je in het filmpje ziet.
  Ik weet dat overdrijven de zaak duidelijk maakt, maar eerlijk duurt nog altijd het langst. Maar ja praten tegen een eikenhouten plaat voor de kop heeft weinig zin. We vertrouwen er maar op dat alles als een nachtkaars uitgaat net als bij occupy.

 • theorikyreintjes1

  Wil je een eenmans bedrijf of een bedrijf waar meerdere mensen werken?
  Wie wil dag en nacht klaar staan en 365 dagen per jaar? Wie wil nooit op vakantie omdat hij nooit weg kan? Door de dure mechanisatie is het bijna niet meer mogelijk om een eenmansbedrijf nog rendabel te maken. De aantallen moeten het rendement maken! In die grote prachtige stallen is dit mogelijk, goed voor de dieren en goed voor de mensen!

 • Wezijnhetmegazat

  Goed voor de mens vraag ik me af, huisartsen, GGD en buurtbewoners denken daar anders over.
  Goed voor de boer die anders over de kop gaat, waarschijnlijk wel... maar voor de boeren die er tegen moeten concurreren?

  En in het filmpje hebben we natuurlijk geprobeerd de waarheid weer te geven, en het gaat over extremiteiten, niet over de 'gewone' boer, tenzij jullie me nu gaan vertellen dat de dieren er overal zo bij zitten? Onze actie is niet tegen 'boeren'.

  Zoals bij onze eisen ook staat:
  'Door de lage en onstabiele opbrengstprijzen voor dierlijke producten kunnen boeren alleen overleven door schaalvergroting en steeds meer mechanisering.
  Bij megastallen is daarbij ook steeds minder sprake van gezinsbedrijven.
  &
  Maar ook gezinsbedrijven zijn slachtoffer. Zij kunnen hun hoofd niet boven water houden en worden gedwongen te stoppen of sterk uit te breiden
  $
  De duurzame gezinsbedrijven moeten centraal staan in de hervormingen, dat kan via eerlijke, kostendekkende en stabiele prijzen aan de boer. Daarvoor is de huidige 'vrije' markt ongeschikt, en moet markt gereguleerd worden via een drastische hervorming van het huidige Europese landbouw- en handelsbeleid.

 • zanden

  Ik doe ook mee en ik draag geen geitenwollensokken.
  Pas wanneer het houden van dieren is gebaseerd op samenwerken met de dieren, met warmte en respect voor hun natuureigen behoeften, zal er sprake zijn van een win-winsituatie voor zowel de dieren als de dierhouder en zal de kritiek jegens de veehouderij smelten als sneeuw voor de zon. Je eigen geweten wijst je altijd met alles de juiste weg. Want waartoe zijn we eigenlijk op aarde? Voor de portemonnee of voor een leven naar eer en geweten voor jezelf en de ander en dus ook de dieren, de natuur en het milieu?

 • Mels

  Moeten de koeien dan maar weer op de grupstal gehouden gaan worden,hele dag vaststaan en met je kop naar de muur en als je geluk hebt sta je bij het raam,kom op zeg het lijkt me dat jullie dat niet voor staan,vraag ook eens aan een melkveehouder een rondleiding mag en vraag hem ook het hoe en waarom van zijn handelen.Een koe in de stal van 2012 heeft het vele malen beter dan die van 25jaar en langer geleden,dat geld ook voor al het andere vee.De stallen die nu gebouwd worden zijn in de melkveehouderij zeker geen megastallen,een enkeling uitgezonderd,juist vaak familie bedrijven met opvolgende zonen of dochters,er zal dan uitgebreid moeten worden om de extra gezinnen te voorzien van een inkomen en amderem zullen krimpen of stoppen,zo gaat het al decennia.

 • corne96

  als ik de actie voerders zo hoor heb ik het idee dat iedereen weer net als vroeg 3 koeien moet gaan houden zodat er geen grote stallen komen mensen we kunnen ook te ver gaan als mensen in de stad te lui zijn om boer te zijn dan moeten ander mensen het over nemen om hun zuivelproducten te maken dus komen er steeds grotere bedrijven dus het is de schuld van de mensen in de stad dat er grote stallen worden gebouwd!!!!;)

 • D66

  van Esch/D66
  M.i. zit het probleem niet in de megastal maar in het aantal dieren. Als men een megastal bouwd om de dieren ruimer te huisvesten is dat een prima zaak, als men dat doet met de intentie om er meer dieren in te proppen doet men een aanslag op de leefomgeving. Zolang de luchtwassers niet in staat zijn om meer dan 50% uitstoot te reduceren dragen meer dieren niet bij aan een betere leefomgeving.
  P. van Esch

 • mts.menkhorst1

  @P van Esch,Er word niks gepropt,Voor elke dierplaats in 'megastallen'verdwijnt er elders een dierplaats in vaak verouderde stallen zonder luchtwassers,een goed klimaat,ruimtenormen etc.
  Zorg dat je eerst kennis van zaken hebt voor je pretendeert voor een politieke partij te staan.

 • Peter1125

  @ de actievoerders: waarom zijn jullie niet in staat om in te zien dat een veehouder die goed verzorgde gezonde dieren heeft een hoger saldo haalt dan eentje die er een zootje van maakt?
  gelukkig weten de veehouders dat wel, en wordt het dierenwelzijn er alleen maar beter op met moderne stallen.
  dus: bemoei je er niet mee, en laat de ondernemers ondernemen.

 • agratax1

  Ik wacht op een demonstratie tegen mega scholen en mega huisvesting. Ik noem dit mensonwaardig en daar naast strijdig met volksgezondheidsnormen. Een op één stapeling van mensen vergroot epidemische ziekte uitbraken waar geen medicijn tegen bestand is. Tevens geeft het duidelijk meer 'Korte Lontjes' verschijnselen, dan bij mensen in kleine open gemeenschappen met een natuurlijke sociale controle.

 • agratax1

  P.van Esch/D66. Mega stallen worden niet gebouwd om meer dieren in te proppen, maar om de dieren goedkoper te huisvesten en om bovenal Goedkoper te produceren, door minder totaal investeringen per liter melk. Dit laatste is helaas nodig geworden, doordat ook uw Afgevaardigden in Den Haag de vrije markt voor voedsel geen strobreed in de weg hebben gelegd en leggen. Alle D66 leden kopen ook daar waar het goedkoop is en als dat betekent dat daarmee de landbouw de Nederlandse textiel en scheepsbouw achterna gaat, is leiden in last, omdat daarmee wel de natuur geholpen zal zijn maar niet het NBP. Deze laatste staat de komende jaren toch al onder druk. De politiek mag zeggen hoe het moet in Nederland en daarbij gaan ze uit van de waan van de dag en vergeten de economische gevolgen op de lange termijn, zodat hun kiezers niet meer ontvangen dan loze beloftes en geen loon naar werken kunnen verwachten. Het loon zal er wel zijn, maar het moet tot de laatste cent worden afgedragen om een in Haagse ogen MOOI Nederland te bewerkstelligen. Ook in dezen gaat het gezegde 'Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden' op.

 • Mels

  Van agratax wordt ik blij,scheelt mij een verhaal van dezelfde strekking ha ha....

 • sybrenm1

  Er zit idd een prijskaartje aan.

 • Flyinghollander

  Snap het probleem ook niet, veel van die mensen begrijpen het echt niet.
  Heb wel eens zo excursie mee mogen maken van een groepje PvdD lui op een 'groot' bedrijf en dat was niet wat ze wouwden zien.
  Dat de koeien daar een grote strohok hadden om te kalven en idem voor als ze zich niet goed voelde en dat er 24/7 iemand was ging er bij hun niet in.
  Dus wat wil je dan? 25 koeien ideaal volgens hun? Biologisch natuurlijk?
  6.000 liter is per jaar ongeveer 150.000 liter. Hoe duur mag die melk verkocht worden dat de veehouder er ook nog een normale boterham aan verdient?

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.