Home

Nieuws 468 x bekeken

Protest bij Ahold tegen afspraken over soja

Amsterdam - Ahold ontvangt donderdag 26.000 handtekeningen van consumenten uit verschillende Europese landen. Zij vragen de supermarkten te stoppen met gebruik van 'duurzame' soja zoals vastgelegd door de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS).

De petitie ging in 2011 van start in zes landen en is gericht aan de directie van supermarktketens en voedselbedrijven als Ahold, Aldi, Arla en Unilever. De petitie wordt onder andere gesteund door de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Platform Aarde Boer Consument en Oxfam.

De RTRS is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WNF) samen met de soja-industrie. De Nederlandse en Belgische veevoerindustrie zijn actief in het overleg. De Nederlandse overheid ondersteunt het project.

Binnen RTRS is het gebruik van genetisch gemodificeerde soja mogelijk. Juist daar is veel kritiek op. Verder kunnen soja-plantages nog steeds uitbreiden ten koste van bos en kleine boeren. Het grootschalige gebruik van pesticiden wordt onvoldoende aangepakt, vinden de kritische organisaties.
Of registreer je om te kunnen reageren.