Home

Nieuws 1 reactielaatste update:21 feb 2012

Plan voor grootscheepse natuur op landbouwgrond

Doetinchem - Een groep samenwerkende natuurorganisaties ontwikkelt plannen om grote natuurgebieden op te zetten. De gebieden moeten komen op plekken met marginale landbouwgronden in Kroatië, Portugal en Spanje, Roemenië, de Oekraïne, Polen en Sklowakije.

De nieuwe natuurparken moeten de allure krijgen van bij voorbeeld Yellowstone in de VS en de Serengetie in Tanzania. Het plan is een initiatief van Rewilding Europe, waarbij ook het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling zijn betrokken.
De parken moeten gemiddeld een omvang krijgen van 100.000 hectare. Volgens de natuurorganisaties moet voorkomen worden dat verlaten landbouwgebieden helemaal verbossen. Voor de biodiversiteit is het van belang dat er een gevarieerd landschap bestaat waar grote grazers, wolven, lynxen en mogelijk ook beren hun thuis ebben.
ARK Natuurontwikkeling stelt dat naar verwachting tot 2030 ongeveer 18 miljoen hectare landbouwgrond zal vrijkomen voor natuurontwikkeling. Het gaat om marginale landbouwgronden, die als eerste worden afgestoten.

Eén reactie

  • poldes

    De compensatie voor de negatieve plattelands ontwikkeling zullen we maar zeggen.
    Grote delen van europa economisch niet kunnen onderhouden;maar wel grote
    nog onrendabelere gronden geld inpompen als zijnde natuur/wildparken

Of registreer je om te kunnen reageren.