Home

Nieuws laatste update:24 feb 2012

'Pfizer overweegt verkoop divisie antibiotica'

New York – Farmaciereus Pfizer overweegt een deel van de divisie die diergeneesmiddelen maakt naar de beurs te brengen.

Pfizer wil met de beursgang, in jargon IPO, volgens The Financial Times zo’n 3 miljard dollar (2,3 miljard euro) ophalen. De gedeeltelijke beursgang zou de opmaat naar het verkopen van de totale divisie kunnen zijn.
De gehele ”Animal Health”-divisie is volgens analisten van zakenbank Crédit Suisse tussen de 14,7 en 18,4 miljard dollar (13,6 miljard euro) waard. Het bedrijf is volgens Crédit Suisse marktleider in de markt voor diergeneesmiddelen met een marktaandeel van bijna 20 procent.
Merck Animal Health (waarin het vroegere Intervet is opgenomen) is een belangrijke concurrent van Pfizer Animal Health. Zowel Merck Animal Health als het Franse Sanofi-Aventis en Duitse Bayer is een primaire overnamekandidaat wanneer de New Yorkse onderneming inderdaad de divisie in de verkoop zet.
Volgens de Britse zakenkrant is de Amerikaanse zakenbank JP Morgan ingehuurd om de verschillende opties voor de divisie in kaart te brengen. Een spin-off lijkt niet onwaarschijnlijk gezien de bijtende kritiek van aandeelhouders op de resultaten van Pfizer, dat daarom al haar babyvoedingactiviteiten in de verkoop zette.
Persbureau Bloomberg schrijft dat zowel Nestlé als Danone nu een bod hebben uitgebracht op de babyvoedingdivisie, waarvan de waarde wordt geschat op rond de 10 miljard dollar (7,6 miljard euro). Eerder verklaarde Danone geen geld te hebben voor een overname van dezelfde omvang als het Nederlandse Numico eerder, waarvoor het 12,3 miljard euro betaalde.
De Europese voedingsgiganten moeten bij een overname mogelijk wel onderdelen afstoten om niet in strijd met het mededingingsrecht te handelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.