Home

Nieuws

PVV overlegt met ministerie over verbetering monitoring dierziekten

Zoetermeer – Het Productschap Vee en Vlees overlegt met het ministerie van landbouw over verbeteringen op het gebied van monitoring van dierziekten. Gekeken wordt of de monitoring efficiënter, beter en goedkoper kan.

Dat zegt Jan Klaver van het PVV tijdens een hoorzitting van de externe bezwaarschriftencommissie van het PVV. Schapenhouder Jehan Bouma maakte bezwaar tegen zijn heffing voor het Diergezondheidsfonds.


Bouma vindt dat het geld in het Diergezondheidsfonds niet goed wordt besteed. ”Het geld wordt te veel besteed aan monitoring en te weinig aan bestrijding. En dan is de monitoring ook nog van matig niveau”, vindt Bouma. Hij vindt dat de Gezondheidsdienst voor Dieren te veel petten op heeft. ”De GD is adviseur en uitvoerder. Niets menselijks is de GD vreemd en het is dus logisch dat de GD zichzelf werk toeschrijft”, zegt Bouma.


Hij verwijst naar het Schmallenberg-virus waar veel monitoring is, maar waarbij de schade voor rekening van de boer is. Het productschap reageert dat Nederland klein is, waardoor dubbele petten niet te voorkomen zijn. ”De GD is ook niet de enige adviseur.”


De schapenhouder heeft ook moeite met de hoogte van de heffing, in verhouding tot de bedrijfsomzet. ”Een schapenbedrijf betaalt met 1,5 procent van de omzet ongeveer twintig keer meer premie dan een melkveehouder, terwijl de vee-export en vooral de melkveesector het grootste voordeel heeft van de monitoring.”


PVV vindt dat de premie in verhouding moet worden gezien met het risico op een dierziekte en niet met de bedrijfsomzet.
Bouma vindt het niet goed dat premiehoogte wordt gebaseerd op de nieuwe database van de Elektronische I&R schapen. ”Er zaten veel kinderziekten in het systeem”, aldus Bouma. Commissievoorzitter Kees van Alderwegen vindt dat Bouma dan moet kunnen bewijzen hoeveel dieren hij wel had.

Of registreer je om te kunnen reageren.