Home

Nieuws 279 x bekeken

PT gaat niet om extra taken vragen

Zoetermeer – Het Productschap Tuinbouw ziet af van het aanvragen van extra taken buiten het kleinere nieuwe pakket kerntaken.

Dat blijkt uit het implementatieplan ’Met minder meer’ voor de nieuwe organisatie (vanaf 1 april). Het PT-bestuur stemde gisteren in met het model waarbij ondernemingen een grotere rol krijgen. De heffingen dalen volgens dit plan met 30 procent in 2012.

In november nog stelde het PT de mogelijkheid open om promotie te blijven ondersteunen voor de tuinbouw wanneer de markt dit niet zelf kan oppakken. Daar is nu geen politiek draagvlak voor, stelt het PT. Voorzitter Agnes van Ardenne: ”Promotie wordt uitgefaseerd. Het is evident dat de politiek hier niets voor voelt.”

Het PT zet de eigen reorganisatie door, ook nu nog niet helder is wat het kabinet besluit over de toekomst van de schappen. Onder elk scenario is een verkleining van het PT wenselijk, stelt Van Ardenne. Als het PT onderdeel wordt van een gepland nieuw instituut voor een agroketenorganisatie, kan de kleinere organisatie ingevoegd worden. Ook als het PT toch moet ophouden te bestaan is een verkleining van de organisatie nuttig, stelt Van Ardenne.

Op 6 maart krijgen de medewerkers van het PT te horen of ze in het eigen reorganisatieplan mogen blijven of niet. Voor een deel blijft er werk tot 1 december. Het bestuur sprak van pijnlijke maatregelen voor personeel dat zich jaren loyaal heeft opgesteld naar de tuinbouw. Van Ardenne verwacht het kabinetsstandpunt over de schappen binnen enkele weken. Dat besluit beïnvloedt het reorganisatieplan niet. Het kabinet kan de schappen niet van de één op andere dag opheffen, stelt zij. Daar is een traject van mogelijk 1,5 jaar voor nodig met wetswijzigingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.