Home

Nieuws 381 x bekeken

Overheid en pluimveesector tekenen convenant over aanpak campylobacter

Den Haag – Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een convenant getekend met de pluimveeslachterijorganisatie Nepluvi over de aanpak van Campylobacter in pluimveevlees.

Schippers wil dat de sector zelf de verantwoordelijkheid neemt om besmetting met de bacterie terug te dringen. Doelstelling is dat de sector zelf eisen stelt aan het maximale aantal Campylobacter-bacteriën op pluimveevlees. Het volksgezondheidsrisico moet hiermee worden teruggebracht.


Pluimveevlees, met name kip, is een belangrijke bron voor infecties met Campylobacter bij mensen. Door het vlees goed te verhitten en hygiënisch te werken kan de consument zelf besmetting voorkomen. ”Maar ook het bedrijfsleven kan bijdragen aan de vermindering van het risico voor de volksgezondheid”, aldus het ministerie.


Het convenant is gericht op concrete maatregelen om, met name in de pluimveeslachterijen, besmetting van het vlees met Campylobacter terug te dringen. Het gaat daarbij vooral om verbetering van de slachthygiëne.

Of registreer je om te kunnen reageren.