Home

Nieuws

Omvang honger vaak overdreven

Doetinchem - De gevolgen van prijsschommelingen op de markt worden vaak uitgelegd als nadelig voor arme boeren en slecht voor de voedselvoorziening.

Maar zo zeker is dat niet, schrijft de Belgische onderzoeker Johan Swinnen in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Hij meldt dat voor 2005 door ontwikkelingsorganisaties werd gezegd dat lage prijzen slecht waren voorde bevolking in ontwikkelingslanden. Ten tijde van de piek in de voedselprijzen, meldden dezelfde organisaties dat die hoge prijzen slecht waren voor de bevolking in ontwikkelingslanden.

Swinnen zegt dat wetenschappers en belangengroeperingen eerlijker moeten zijn over wat bekend is en wat niet. De gevolgen van prijsveranderingen zijn gebaseerd op modellen en aannames die met de nodige zorgvuldigheid moeten worden uitgelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.