Home

Nieuws 212 x bekeken

Noodsluis Eefde bijna klaar voor eerste schip

Eefde - Met man en macht werkt Rijkswaterstaat in Eefde aan de noodsluis, die ervoor moet zorgen dat er vanaf maandag weer scheepvaart mogelijk is van en naar het Twentekanaal. Vrijdag wordt de laatste hand gelegd aan de ombouw die zorgt voor de beveiliging wanneer de sluisdeur omhoog is, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Zaterdag en zondag wordt de borging van de openstaande sluis, net als alle elektronica, uitgebreid getest. De 90 ton zware sluisdeur wordt met een grote kraan opgetild. Normaal is er één sluismeester actief. Voor de noodvoorziening worden vier mensen ingezet. Naast de sluismeester zijn dat de kraanmachinist en twee mensen die controleren of alles veilig verloopt.

,,Dat moet goed op elkaar worden afgestemd", zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. Het protocol is hiervoor aangepast. In het weekend wordt getest of het aangepaste protocol voldoet. Rijkswaterstaat verwacht in de loop van maandag de eerste schepen te kunnen schutten. IJsvorming is geen belemmering, liet Rijkswaterstaat eerder weten. Eventueel kan een ijsbreker worden ingezet.

De 42 schepen die vastliggen op het Twentekanaal, kunnen volgens een al vastgestelde volgorde door de sluis. Ook is dan weer goederentransport over water mogelijk.

Sinds 3 januari ligt het scheepvaartverkeer bij Eefde stil. Toen viel een sluisdeur naar beneden. Het onderzoek van TNO naar de oorzaak is nog gaande. De reparatie van de sluis duurt volgens Rijkwaterstaat nog tot medio maart. Essentieel is de levering van kettingen, die in het tilmechanisme van de sluisdeur zitten. Die kettingen moeten opnieuw worden gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.