Home

Nieuws 203 x bekeken

Nog geen datum Elfstedentocht

Leeuwarden - Er is nog geen datum vastgesteld voor de Elfstedentocht.

Het bestuur van de Vereniging Friesche Elfsteden heeft dat maandagochtend tijdens een persconferentie laten weten.

Zondag kwamen het bestuur en de 22 rayonhoofden in Sint Nicolaasga bijeen om de situatie van het Friese ijs te bespreken. Ze inventariseerden de situatie en bespraken de knelpunten.

In het noordelijke deel van de provincie Friesland is het ijs ,,fantastisch''. Maar met name in het zuidoosten, bij Stavoren en Luts, zijn forse problemen. Dat meldde voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden maandag.

De weersvoorspellingen lijken nog goed, aldus Wieling, maar het is wel de vraag of de kwaliteit van het ijs in het zuidoostelijke deel goed genoeg zal zijn. ,,Dat baart ons grote zorgen, daar zijn we nog niet klaar mee. Maar er wordt met man en macht gewerkt.''

Als over de hele route het ijs zo zou zijn als in het noordelijke deel van de provincie, zou de tocht der tochten snel naderbij komen, aldus Wieling. ,,Maar zo ver is het nog niet.'' Het ijs moet overal minstens 15 centimeter dik zijn en dat is bijna nergens het geval. Op de meren zijn verder nog wakken. ,,Op de ene plek is het ijs 10 centimeter, even verderop is het slechts 2 centimeter. Daar kun je dus geen 16.000 mensen overheen sturen.''

Zondag waren het bestuur en de 22 rayonhoofden voor het eerst sinds 1997 weer bijeen. Woensdag staat een tweede bijeenkomst gepland. Dan worden de vorderingen in met name het zuidwestelijke deel van de provincie besproken.

Erg optimistisch is de Vereniging De Friesche Elfsteden niet. Met de voorspelde vorst van 7 tot 8 graden 's nachts is de ijsgroei minimaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.