Home

Nieuws 2634 x bekeken 1 reactie

Nieuwe gebruiksvoorschriften antibiotica

Houten - De risico’s voor de volksgezondheid staan voortaan op de eerste plaats bij de behandeling van dieren met antibiotica. De effectiviteit van de behandeling, dus hoe pak je een bacterie het best aan, komt op plek twee.

Dat is de belangrijkste wijziging in de nieuwe gebruiksvoorschriften die dierenartsen vanaf dit voorjaar gaan hanteren bij de toediening van antibiotica.

Aanleiding om de formularia te herzien is een advies van de Gezondheisraad aan minister Schippers van volksgezondheid en staatssecretaris Bleker van ELI, legt Arend Piebes uit. Piebes is voorzitter van de werkgroep veterinair anitibiotica-beleid van de dierenartsenkoepel KNMvD. Bij het opstellen van de nieuwe gebruiksvoorschiften stond het zoveel mogelijk remmen van resistentie onder bacteriën tegen antibiotica voorop.

Een belangrijke wijziging in de gebruiksvoorschriften is dat het gebruik van zogenoemde tweede keus antibiotica alleen zijn toegestaan als uit de diagnose blijkt dat minder straffe middelen, eerste keus antibitica, niet effectief zijn. Derde keus middelen, die cruciaal zijn binnen de humane gezondheidszorg, mogen alleen worden ingezet als vooraf uit een diagnose blijkt dat er geen ander redmiddel is. Het gebruik van derde keus middelen is alleen toegestaan bij individuele behandelingen, niet voor koppelbehandelingen. De eerste keus middelen blijven vrij toepasbaar.

Per diersoort komen er nieuwe gebruiksvoorschriften. Deze zijn bindend. Dat wordt vastgelegd binnen de verschillende IKB-regelingen en een productschapsverordening.

Piebes vermoedt dat vooral veelgebruikers van antibiotica gaan merken dat de gebruiksvoorschriften zijn aangepast. Het gebruik van antibiotica moet dus niet alleen omlaag maar ook zorgvuldiger, zodra de nieuwe formularia een feit zijn. De transparantie en de controleerbaarheid van het antibioticagebruik nemen verder toe. Piebes is niet bang dat het dierenwelzijn in het geding komt zodra de voorschriften een feit zijn.

Eén reactie

  • p.stroo1

    Het is toch raar dat wij pluimvee en varkens houders zo ons best moeten doen, terwijl de politiek het diermeel voor ons niet toe wil staan wat ook antibiotica vermindering veroorzaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.