Home

Nieuws 230 x bekeken 2 reacties

NMa zorgt voor besparing van 36 euro per huishouden

Den Haag – Het optreden van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in 2011 36 euro besparing opgeleverd per huishouden.

Dat komt overeen met 265 miljoen euro voor de totale samenleving. De NMa kost Nederland 45,5 miljoen euro per jaar. Met deze cijfers legt de NMa verantwoording af aan de maatschappij. Het Centraal Planbureau heeft de berekeningen getoetst.

De besparing komt volgens bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van de NMa door controle op onder andere energienetbeheerders, het beoordelen van fusies en overnames en het voorkomen van oneerlijke concurrentie. In 2011 legde de NMa voor 50,1 miljoen euro boetes op in negen zaken.

Vanuit de land- en tuinbouw is veel kritiek op het functioneren van de NMa. Er zou teveel aandacht zijn voor de consument en te weinig voor de producent. Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw pleit voor nieuwe omgangsvormen met de NMa, waardoor boeren en tuinders die meer marktmacht willen realiseren eerst informatie kunnen inwinnen bij de NMa, zonder dat direct sancties dreigen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    voor ons huishouden heeft de NMa gezorgt voor een verlies aan inkomsten van enkele duizenden euris...

  • no-profile-image

    Riny

    Het is schandalig dat er voor de producent van het dagelijksvoedsel zo weinig respect is. Hij wordt gewoon leeg gezogen! Samen een vuist maken mag niet! Velen hebben er een goed en zelfs een schandalig hoog loon aan. Zij lopen geen enkel risicio, die ligt allemaal bij de producent, de boeren en tuinders. De meeste cooperaties gaan wereldwijd.
    Dit over de ruggen van de boeren, die steeds verder achter op raken. Boeren hebben macht, maar je moet wel een goede belangenbehartiging hebben die er voor de boeren is!

Of registreer je om te kunnen reageren.