Home

Nieuws 2615 x bekeken 1 reactie

’Monsanto intimideert 270.000 biologische boeren ’

New York – Zo’n 270.000 biologische boeren hebben Monsanto, het grootste zaaigoedbedrijf ter wereld, aangeklaagd voor intimidatie en marktmanipulatie. Een rechter in New York besluit eind mei of de aanklacht voldoende grond is voor een rechtzaak. De boeren worden begeleid door de Organic Seed Growers & Trade Association (OSGTA) en ondersteund door een groep bekende Country-zangers.

De biologische boeren beweren dat het bedrijf uit de staat Missouri bedrijven aanklaagt voor de illegale teelt van transgene gewassen uit de stal van Monsanto. Laatstgenoemde is zich volgens de OSGTA heel goed bewust van het feit dat geen sprake is van illegale teelt, maar van vervuiling door zaden die zijn overgewaaid van andere percelen. Tussen 1997 en 2010 zijn volgens de organisatie zeker 500 boerderijen door Monsanto onderzocht.


Monsanto zou door deze intimidatie boeren dwingen haar transgene mais, soja of koolzaadvariëteiten te kopen. Biologische boeren willen deze zaden echter niet omdat de transgene teelt funest zou zijn voor de biodiversiteit en bestaande percelen kan beschadigen. Bovendien is volgens hen nog onduidelijk wat de gevolgen van consumptie van transgene voeding voor de volksgezondheid kunnen zijn.


Monsanto zet telers die eerder wel zaaigoed van de firma kochten maar daarmee ophouden, vaak op een zwarte lijst, aldus de aanklagers, omdat het bedrijf telers ervan verdenkt het zaaigoed illegaal te gebruiken. Er loopt reeds een onderzoek naar Monsanto’s ’blacklisting’. De officiële waakhond voor beursgenoteerde bedrijven startte in 2011 ook al een onderzoek naar Monsanto’s klantstimuleringsprogramma’s.


Country-zanger Willy Nelson van de organisatie Farm Aid heeft recent in reactie op de aanklacht de Occupy-beweging opgericht om een Occupy the Food System te starten. Volgens Nelson zijn miljoenen familiebedrijven verdwenen door bedrijven als Monsanto.

Eén reactie

  • Mels

    Daarom geen genetische manipulatie,al is het maar half waar,dan nog is het te schandalig voor woorden dat dit kan en dat je dit wil als bedrijf,denk dat ik maar eens kritisch in mijn middelen kast ga kijken wat ik uit de stal van Monsanto gebruik....

Of registreer je om te kunnen reageren.