Home

Nieuws

Ministerie richt zich extra op export

Den Haag – Het ministerie van landbouw gaat zich extra inzetten op veterinaire en fytosanitaire markttoegangsdossiers.

Het ministerie constateert dat het aantal belemmeringen voor export van Nederlandse producten op fytosanitair en veterinair terrein de laatste jaren toeneemt.
”Steeds vaker ligt er een handelspolitiek motief aan ten grondslag”, schrijft staatssecretaris Henk  Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Zo kunnen zich in Nederland en ontvangende landen wijzigingen in de gezondheidsstatus van planten en dieren voordoen die van invloed zijn op de Nederlandse exportmogelijkheden.
Ook kunnen bestemmingslanden onverwacht hun eisen of procedures veranderen waardoor een markt moeilijk of niet meer toegankelijk is voor Nederlandse producten. Volgens Bleker zijn deze markten zonder gerichte inzet van de overheid moeilijk weer te openen.
Het ministerie wil met de intensivering op dit dossier ook belemmeringen in de toekomst voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.