Home

Nieuws 279 x bekeken

Milieudefensie: stop met investeren in jatropha op Java

Amsterdam – Milieudefensie eist dat Waterland International, een consortium van bedrijven, direct stopt met investeringen in jatropha. De teelt van het struikachtige gewas, dat kan groeien ook op marginale gronden, leidt volgens de organisatie tot ernstige misstanden op het Indonesische eiland Java.

De olie die uit jatropha wordt gewonnen, wordt onder meer gebruikt bij de vervaardiging van biokerosine. In het rapport ’Biokerosine: take-off in the wrong direction’ van Milieudefensie staat dat boeren worden uitgebuit en jatropha de teelt van voedingsgewassen voor de lokale bevolking verdringt.
Geert Ritsema van Milieudefensie reisde onlangs door Java: ”Waterland en de Indonesische autoriteiten beloofden niet-opgeleide, arme boeren met een klein stukje land gouden bergen. Boeren die niet overtuigd waren, riskeerden dat ze hun land kwijt raakten. Dat hebben ze namelijk meestal in bruikleen van de overheid.”
Waterland International was niet direct bereikbaar voor commentaar, maar luchtvaartmaatschappij KLM meldt dat zij bij het vliegen op biobrandstoffen momenteel alleen werkt met kookolie.

Of registreer je om te kunnen reageren.