Home

Nieuws 534 x bekeken 2 reactieslaatste update:20 feb 2012

Meldpunt levert PVV winst op

Amsterdam - De PVV spint in de politieke peiling garen bij het meldpunt waar mensen hun klachten kwijt kunnen over Polen of andere arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen. De PvdA daarentegen verliest na ophef in de fractie over een dubbelinterview van politiek leider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman over de koers van de sociaaldemocraten.

Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De PVV zou nu bij verkiezingen 24 zetels in de Tweede Kamer behalen. Dat zijn er vier meer dan vorige week en daarmee wordt de dalende lijn van de partij van Geert Wilders de afgelopen tijd in de peiling gestokt. De PVV zit nu weer op het niveau van de verkiezingsuitslag in 2010.

Uit eerder onderzoek van De Hond bleek nog dat 55 procent van de kiezers (vrij) negatief staat tegenover het Polenmeldpunt. Ruim een kwart is (vrij) positief en 18 procent staat er neutraal tegenover.

De PvdA zou nu 14 zetels behalen en dat zijn er drie minder dan vorige week. In werkelijkheid hebben de sociaaldemocraten nu 30 zetels in de Kamer. Driekwart van de kiezers denkt dat Cohen niet lang meer fractievoorzitter van de PvdA zal zijn. Onder (potentiële) stemmers van de PvdA wordt dit gedacht door 63 tot 67 procent. Wel meent 53 procent van de Nederlandse kiezers dat het goed is als de sociaaldemocraten meer de linkerkant op gaan. Van de (potentiële) PvdA-stemmers wil 85 tot 87 procent een meer linkse koers.

Terwijl de PvdA wegzakt, wint de SP één zetel erbij en komt uit op 33 zetels. De partij onder leiding van Emile Roemer blijft daarmee in de peiling de grootste partij. In het echt heeft de SP 15 Kamerzetels. Overigens zien de meeste Nederlanders wel verschillen tussen deze twee partijen. Nog geen drie op tien kiezers menen weinig verschil tussen de PvdA- en SP-doelstellingen te zien en denken dat de partijen beter kunnen fuseren.

Verder hebben het CDA en de ChristenUnie ieder in één zetel in de peiling verloren.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2.500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Laatste reacties

  • anton1937

    De peilingen van Maurice de Hond zijn al jaren onbetrouwbaar,zij geven geen juist beeld van de werkelijkheid. Populistische partijen als de PVV en de SP,die niet met het landsbelang bezig zijn hebben dan veel betere uitslagen dan de werkelijkheid. In het stemhokje bepalen de politieke voorkeur,niet met peilingen.

  • agratax1

    Hoe meer aandacht de politiek en de pers besteden aan de PVV hoe beter ze uit de peilingen komen. Zij zijn één van de partijen die duidelijk zeggen wat ze denken en nemen daar ook actie op. Tot nu toe reageren alle andere partijen zoals verwacht een vracht hete aardappelen in de mond. Ze praten de Europese Unie en het vrije verkeer van mensen en goederen goed maar willen tegelijk de (arbeids) concurrentie uitbannen, door werkgevers met bedrijven in bv. Polen te verbieden hier hun personeel uit deze vestiging te laten werken onder Poolse CAO. Den Haag wil wel de lusten van het Vrije handelsverkeer maar niet de lasten. Als de politiek dit menens is, staan ze toch wel echt buiten de echte wereld en leven in een door hen zelf geschapen ideaal wereld. PVV legt deze utopie bloot en is dus niet welkom in de Regenten wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.