Home

Nieuws 286 x bekeken

Meldplicht Schmallenberg-virus uitgebreid

Den Haag – Met ingang van donderdag 2 februari 2012 is de meldplicht van het Schmallenberg-virus uitgebreid met alle vondsten van een besmetting met het Schmallenberg-virus op basis van onderzoek van (bloed)monsters.

Aanleiding hiervoor is het beschikbaar komen van een aanvullende testprocedure die veehouders de mogelijkheid biedt om bloed van hun dieren te laten onderzoeken op de aanwezigheid van het Schmallenberg-virus. Tot nu toe gold de meldplicht alleen voor de zichtbare (klinische) verschijnselen die kunnen wijzen op aanwezigheid van het virus.

De kans dat het Schmallenberg-virus op dit moment nog in bloed van volwassen dieren wordt aangetroffen is overigens klein, aangezien de klinische verschijnselen die nu in Nederland bij herkauwers worden waargenomen het gevolg zijn van een infectie die al enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden.

Een bloedtest is volgens het Centraal Veterinair Instituut binnen enkele weken beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.