Home

Nieuws 354 x bekeken

’Melden van dierziektes moet beter’

Utrecht – De Nederlandse veehouderij moet dierziektes sneller melden. Dat zegt Jan Bloemendal, plaatsvervangend CVO van het ministerie van ELI.

Bloemendal sprak vandaag over meldingsplicht bij dierziektes, op een symposium aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. ”Veehouders en dierenartsen hebben nog steeds moeite met het snel melden van dierziektes. Dat heeft voor een deel te maken met schaamte en de angst van een dierenarts dat de relatie met de boer beschadigd wordt. Ook is er nog steeds de vrees dat het bedrijf meteen op slot gaat en dat er grote borden bij het boerenbedrijf op het erf komen”, aldus Bloemendal.
Volgens Bloemendal is deze angst helemaal niet nodig omdat binnen 12 uur uitsluitsel kan worden gegeven of het daadwerkelijk om een meldingsplichtige ziekte gaat of dat het iets anders is. ”Als de test negatief is hoeft niemand te weten dat er melding is gedaan”.
Het ministerie van ELI maakt zich zorgen om het taboe rondom het adequaat melden van dierziektes. ”Tijdens de varkenspestcrisis in 1997 hebben we zitten slapen als overheid en werd de ziekte te laat gemeld en gediagnosticeerd. Daar hebben we van geleerd, maar het melden kan en moet beter”, aldus Bloemendal.
Het ministerie wil er daarom niet enkel vertrouwen op dat dierenartsen en veehouders alle verdachte gevallen van meldingsplichtige ziektes melden. ”Omdat het melden van dierziektes niet een honderd procent garantie geeft is surveillance en monitoring, zoals de blauwtong-monitoring, minstens zo belangrijk”, benadrukte Bloemendal.

Of registreer je om te kunnen reageren.