Home

Nieuws 209 x bekeken

Lamy: laat 2012 voor Doha geen verloren jaar zijn

Genève – In het jaar 2012 moeten stappen worden gezet richting een nieuw wereldhandelsverdrag. Dat heeft directeur-generaal van wereldhandelsorganisatie WTO Pascal Lamy gezegd in een speech voor gedelegeerden. De Fransman bleef verre van de oorlogstaal die vroeg in 2011 werd gebezigd, en riep op tot kleine stappen. ”Laat 2012 geen verloren jaar zijn.”

Een jaar geleden verklaarde Lamy nog dat een akkoord koste wat kost binnen het jaar 2011 moest worden afgerond, maar het kwam tot een allesomvattend noch een later door hem voorgesteld kleiner verdrag. Nu zegt Lamy dat de politieke energie ontbreekt, alsmede de wil tot een compromis te komen.
Wat de zaken compliceert, is dat zowel de Russische als Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2012 plaatsvinden. Gezien de stand van de economie lijkt het onwaarschijnlijk dat nog voor de verkiezingen concessies worden gedaan die bepaalde sectoren kunnen raken.
Bovendien is Rusland pas in december toegetreden na het doen van tal van concessies. De ervaring met de toetreding van China leert dat belangrijke niet leden niet snel geneigd zijn tot het opnieuw doen van grote concessies.

Of registreer je om te kunnen reageren.