Home

Nieuws

LTO: morrel niet aan laag btw-tarief

Den Haag – Verhoging van het lage btw-tarief voor onder meer voedingsmiddelen, bloemen en bepaalde agrarische productiemiddelen zal de consumptie remmen. Een hoger btw-tarief valt niet te rijmen met noodzakelijk economisch herstel. Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Staatssecretaris Frans Weekers (VVD) van het ministerie van Financiën heeft in de Tweede Kamer gezegd te laten onderzoeken wat de gevolgen zijn van een verhoging van het btw-tarief voor de koopkracht. Vorig jaar reageerden vooral regeringspartij CDA en gedoogpartij PVV fel op ideeën om de btw te verhogen.
Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel meldde destijds dat de totale uitgaven aan boodschappen in Nederland door de maatregel per jaar zouden toenemen met 640 miljoen euro, wat neerkomt op ongeveer 40 euro per persoon. Nu is overigens sprake van een verhoging van het lage tarief van 6 naar 8 procent, waar Weekers destijds het niveau geleidelijk wilde verhogen naar 19 procent.
Maat: ”De economische schade zal per saldo veel groter uitvallen dan de relatief kleine extra inkomsten voor de overheid. Als iedereen erkent dat de agrarische sector één van de pilaren is voor economisch herstel, dan moet je daar niet aan morrelen. Een sector die alle exportrecords verbreekt moet je niet verzwakken maar versterken.”
De LTO-voorzitter en voormalig CDA-politicus wijst op burgers in de grensstreek, die nog meer dan nu al het geval is in de verleiding komen in Duitsland of België boodschappen te doen. Het reguliere btw-tarief ligt op 19 procent. Weekers heeft eerder aangegeven een niveau van 20 of 21 procent te overwegen.
De Nederlandse btw-tarieven zijn in Europees perspectief niet bijzonder hoog of laag, maar hoog in vergelijk met de VS (geen btw) en de Oost-Aziatische opkomende economieën (5 tot 10 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.