Home

Nieuws 335 x bekeken

LTO: Nota Dierenwelzijn is erkenning voor inzet

Den Haag – De Nota Dierenwelzijn en Diergezondheid is een erkenning voor de aandacht die de veehouderij al jaren heeft voor welzijn en gezondheid van de veestapel. Dat zegt LTO Nederland in reactie op de nota van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw.

De organisatie ziet de nota vooral als stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg. ”Alleen door goed voor dieren te zorgen, kan de veehouderij blijvend rekenen op maatschappelijke waardering en daarmee een duurzame bedrijfsvoering realiseren”, zegt Hans Huijbers, portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen bij LTO.
LTO wijst erop dat een goede gezondheid van de veestapel van groot belang is, omdat een veehouder zonder een gezonde en fitte veestapel geen fatsoenlijke boterham kan verdienen.
In de Nota Dierenwelzijn en Diergezondheid staat dat de handhaving van de basisregels voor dierenwelzijn wordt aangescherpt. Extra regels voor verbeteringen van het dierenwelzijn worden niet door de overheid opgelegd, maar dit wordt overgelaten aan de sector zelf, waarbij de overheid een stimulerende rol wil spelen.
Huijbers zegt dat de sector hierbij zijn verantwoordelijkheid neemt. ”De veehouderij zet bijvoorbeeld in op het introduceren van de internationale standaard voor dierwelzijn, Welfare quality, hoe moeilijk dat ook is. Maar we pakken het wel op”, zegt Huijbers. Hij vindt wel dat de keten we een tandje mag bijschakelen. ”Het tempo mag best omhoog.”
De Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren reageren teleurgsteld op het document, waar ze lang op gewacht hebben. ”Het is 20 pagina’s met niks”, zegt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. De Dierenbescherming noemt het een visieloos document met open deuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.