Home

Nieuws

Koppert Cress in hoger beroep over octrooi op radijskiemen

Monster – Koppert Cress gaat in hoger beroep in de rechtszaak over het octrooi op de paarse radijskiemen. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag oordeelde dat het octrooi van Koppert niet terecht is verleend omdat op producten die ontstaan zijn door een natuurlijk proces geen octrooi kan worden verleend.

Taste of Nature (Koppert Cress) spande de zaak aan tegen Cresco, die ook paarse radijskiemen vermeerdert nadat ze kiemen van Koppert had gekocht. Koppert vindt dat Cresco hiermee inbreuk op het octrooi pleegt.

Koppert Cress zegt heel erg geschrokken te zijn van het vonnis van de Haagse rechter. Koppert benadrukt dat het Europese Patent Office (EPO) in München het patent op de radijsspruiten wel heeft gegeven en dat het niet de taak van de Nederlandse rechter is om te onderzoeken of EPO het werk goed heeft gedaan. Dit kan volgens Koppert alleen als het gaat om evidente misslagen, maar daar gaat het volgens het kiemgroentebedrijf in dit geval niet om. ”Het gaat om de uitleg van een artikel van het Europese Octrooiverdrag, dat volgens het EPO geen belemmering vormde om het octrooi te verlenen”, legt Koppert uit. Het bedrijf verwacht dat deze nieuwe uitleg de juiste is. ”Er is hooguit sprake van een discussie, die op het terrein van de wetgever thuishoort en iet bij de Nederlandse kortgedingrechter”, aldus Koppert.

Het bedrijf van ondernemer Rob Baan zegt dat de kiemen niet kwekersrechtelijk te beschermen zijn, omdat wordt geselecteerd op de kiemeigenschappen en niet op de eigenschappen van de uiteindelijke plant.

Koppert Cress verwacht in hoger beroep wel gelijk te krijgen. ”Alle bedrijven die aan deze uitspraak van de Haagse rechter de vrijheid menen te kunnen ontlenen het patent zonder licentie toe te passen, staat een fikse schadeclaim te wachten”, waarschuwt Koppert Cress.

Door de voorlopige uitspraak van de rechter is het octrooi van Koppert Cress, dat voor 750.000 euro gekocht wordt van Gerrit Koppert, waardeloos geworden. Daarnaast moet Koppert de proceskosten van Cresco van ruim 77.000 euro betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.