Home

Nieuws 382 x bekeken

Komst Zeeuws kustlaboratorium dichterbij

Rotterdam – De komst van een kustlaboratorium van 50 hectare groot op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland moet in 2014 zijn beslag krijgen. In het laboratorium, dat binnendijks wordt gerealiseerd, wordt onderzoek gedaan naar kustveiligheid, duurzame aquacultuur en ecologie.

Dat zegt directeur Marten Hemminga van de Stichting Het Zeeuwse Landschap, initiatiefnemer van het project dat wordt opgezet met onder anderen ondernemers die mosselen kweken.

De aquacultuur is traditiegetrouw buitendijks, maar door de verzilting van de akkergrond liggen er kansen om bijvoorbeeld binnendijks mossel te kweken. Verscheidene Zeeuwse mosselbedrijven zien daar wel heil in. Er is inmiddels samenwerking gezocht met de Stichting Zeeuwse Tong, een organisatie van verschillende Zeeuwse bedrijven die werken in de aquacultuur.

Het Zeeuwse Landschap wil met het laboratorium model staan voor een goede balans tussen ecologie en economie. De helft van de grond is bestemd voor de aquacultuur en de andere helft voor agrarisch gebruik. Van de Nationale Postcodeloterij kreeg Het Zeeuwse Landschap al 6,25 miljoen euro om het laboratorium nabij Burghsluis aan te leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.