Home

Nieuws

’Knutten met blauwtong waaien niet alleen met de wind mee’

Oxford – De knutten die in 2006 de blauwtong hebben verspreid in Europa waaiden niet alleen met de wind mee, zoals vaak wordt aangenomen. De vliegjes vlogen zowel met de wind mee als tegen de wind in.

Dat hebben onderzoekers van de Britse universiteit van Oxford vastgesteld. ”Vaak wordt gedacht dat de knutten door de wind werden verspreid maar dat is niet het geval, die diertjes vlogen op eigen kracht. Dat heeft erg belangrijke implicaties voor het onder controle brengen van toekomstige epidemieën, omdat die pogingen in het verleden altijd gericht waren op afwindse infectie”, stelt Luigi Sedda, leider van het onderzoek.
Het wetenschappelijke team stelde daarbij vast dat actieve bewegingen van de knutten zorgden voor circa 40 procent van de verspreiding van blauwtong. De rest van de besmettingen kwam voort uit willekeurige bewegingen van de diertjes, zowel met de wind mee als tegen de wind in.

”Ons model kan 94 procent van de meer dan 2.000 uitbraken van blauwtong in Noord-Europa in 2006 verklaren. Hoewel ongeveer vijftien boerenbedrijven werden geïnfecteerd door een ander besmet bedrijf, ging het bij 70 procent van alle besmette boerderijen om ’doodlopende wegen’, doordat ze geen ander bedrijf infecteerden. Dit soort statistieken helpt ons bij toekomstige controlemaatregelen tegen blauwtong of andere ziekten die op een soortgelijke manier verspreid worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.