Home

Nieuws 332 x bekeken

'Kans op voedselinfectie door resistente bacteriën klein'

Berlijn – Het risico dat de consument via het voedsel een besmetting met antibiotica-resistente bacteriën oploopt is slechts gering, mits in de keuken de hygiëneregels in acht worden genomen. Die uitspraak doet het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR).

Het instituut meent tevens dat de omvang van een veestapel op een bedrijf niets te maken heeft met de frequentie waarmee op dat bedrijf antibiotica wordt gebruikt. Dat heeft ook eerder te maken met hygiëne, maar daarnaast met stalmanagement en stalhuisvesting in algemene zin, aldus het BfR.

Het erkent dat steeds meer resistente bacteriën ontstaan, maar dat is niet verrassend. ”Want zodra antibiotica wordt toegepast ontstaat een selectiedruk en bacteriestammen die afweermechanismen tegen de gebruikte antibiotica hebben ontwikkeld, kunnen zich vermeerderen en verspreiden. Dat is in de stallen niet anders dan in de ziekenhuizen.”

Voorts wijst het BfR erop dat nog niet is bewezen dat bij mensen voorkomende ESBL-bacteriën hun oorsprong in de veehouderij hebben. Wel is duidelijk dat er een gezondheidsrisico van ESBL-bacteriën uit de dierlijke productie uitgaat.

”Daarom moeten we voorkomen dat antibioticaresistente kiemen uit de stal via voedsel of contact met dieren een probleem voor de mens worden,” concludeert het BfR in deze nieuwe stellingname tegen de achtergrond van de recent weer opgelaaide discussies over antibiotica en intensieve veehouderij.

Het BfR is een wetenschappelijke instelling die advies uitbrengt aan de overheid over de veiligheid van levensmiddelen en chemicaliën. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.