Home

Nieuws 265 x bekeken

Kamp: werkgevers moeten meer richten op Nederlandse werknemer

Den Haag – Werkgevers moeten zich meer richten op Nederlandse werknemers. Dat zegt minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in de Tweede Kamer. Hij vindt dat werknemers zelf ook een verantwoordelijkheid hebben om Nederlands personeel aan te nemen.

”De meeste Nederlandse bedrijven werken met Nederlandse werknemers. Dus moeten andere bedrijven dat ook kunnen.” Bedrijven moeten daarvoor zorgen dat de betaling, het imago en de arbeidsomstandigheden op orde zijn.

Kamp erkent dat er sprake is van verdringing van Nederlandse werknemers door werknemers uit Oost- en Midden-Europa. Als voorbeeld noemt hij de gemeente Noordoostpolder, waar 2.000 Polen aan het werk zijn. ”Terwijl er in de provincie Flevoland 27.000 mensen beschikbaar zijn die nu niet werken”, aldus Kamp.

Hij wil deze situatie verbeteren door naast meer verantwoordelijkheid te leggen bij de werkgevers ook meer verantwoordelijkheid te leggen bij de werkzoekende zelf en de uitkeringsinstanties. ”Daar moet meer drang en dwang komen om mensen aan het werk te krijgen”, vindt Kamp tijdens het debat over lessen uit recente arbeidsmigratie.

CDA-kamerlid Eddy van Hijum wijst de minister erop dat deze werkwijze al langer wordt gebruikt, maar dat het niet tot resultaat heeft geleid. Kamp reageert daarop dat alternatieve oplossingen, zoals het sluiten van grenzen voor buitenlandse werknemers of quota stellen voor werknemers geen opties zijn.

Lees ook:
PVV verzamelt klachten over Polen voor Kamp

Of registreer je om te kunnen reageren.