Home

Nieuws 486 x bekeken

Kamp erkent misbruik constructies werknemers

Den Haag – Er wordt behoorlijk gebruik gemaakt van schijnconstructies om Bulgaren, Roemenen en Oekraïners in Nederland aan het werk te krijgen.

Dat zegt minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een debat in de Tweede Kamer over arbeidsmigratie. Kamp benadrukt dat misbruik ook wordt aangepakt.

Via detachering worden opdrachten uitgegeven aan buitenlandse bedrijven, die vervolgens Roemeense of Bulgaarse werknemers in Nederland detacheren om het werk te doen. Ook gebeurt het dat de oogst aan een buitenlands bedrijf wordt verkocht, waarna Roemen en Bulgaren de oogstwerkzaamheden uitvoeren.

”Werknemers die via detachering in Nederland werkzaam zijn, moeten ook werken volgens het Nederlands minimumloon en de Nederlandse CAO”, aldus Kamp. De overheid pakt misbruik van deze regelgeving aan. Verzoeken van de Tweede Kamer om hiervoor dezelfde registratie- en controlemethode als in België in te voeren, wil Kamp nog niet doorvoeren. ”Ik wijs het nog niet af. Maar de Europese Commissie is een procedure tegen België gestart hierover, omdat de methode niet juist zou zijn.”

In Nederland is door het striktere beleid voor het verlenen van tewerkstellingsvergunningen voor Bulgaren en Roemenen het aantal verstrekte TWV’s in 2011 aanzienlijk gedaald van 4.100 in 2010 naar 2.200 in 2011. Tegelijkertijd vond een stijging plaats van het aantal gedetacheerde mensen van 6.500 in 2010 naar 8.500 in 2011. ”De voordeur zit dicht, maar de achterdeur wordt platgelopen”, aldus Fatma Koser Kaya van D66.

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.