Home

Nieuws 314 x bekeken

Kamer roept regering op in te zetten voor kwekersvrijstelling

Den Haag – De Raad van State geeft in mei advies over de juridische mogelijkheden voor vrijstelling van het kwekersrecht. Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in reactie op een aangenomen motie over kwekersvrijstelling in de Tweede Kamer.

De Kamer roept de regering op een beperkte veredelingsvrijstelling in te bouwen in de Rijksoctrooiwet van 1995, als opmars naar het inbouwen van een uitgebreide veredelingsvrijstelling in de Europese Bio-octrooirichtlijn. Ook vraagt de Kamer de regering om zich in Europa in te zetten voor een aanpassing van de bio-octrooirichtlijn, zodat er een betere balans komt tussen het kwekersrecht en het octrooirecht, met oog voor de belangen van alle betrokken partijen.
CDA, VVD, PvdA, SP, Christenunie, D66 en SGP dienden hierover een gezamenlijke motie in. De motie is een aangepaste versie van een motie die recent in het Duitse parlement werd aangenomen. Doelstelling is dat deze landen samen optrekken in het kwekersrecht-dossier.
Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) ziet de motie als ondersteuning van beleid, zolang de belangen van alle betrokken partijen worden meegewogen en het juridisch kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.