Home

Nieuws 407 x bekeken

Jongeren presenteren oplossingen voedselprobleem op jubileum NCDO

Amsterdam – Jonge vakmensen hebben zaterdag in Amsterdam oplossingen gepresenteerd voor eerlijk en duurzaam voedsel.

Zij deden dit tijdens de viering van het veertigjarig jubileum van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Daarbij was ook Koningin Beatrix aanwezig.

Binnen zes weken moeten zestig deelnemers in deze ’Battle of the Cheetahs’ verdeeld over vijf teams nieuwe oplossingen voor eerlijk en duurzaam voedsel bedenken. De oplossingen moeten bijdragen aan een gedragsverandering van Nederlanders en rekening houden met wereldwijde, wederzijdse afhankelijkheid. Onder de deelnemers zijn boeren, studenten en mensen uit tal van andere vakgebieden.

De teams hebben nog 2,5 week om hun oplossing uit te werken en voor te leggen aan een deskundige jury met onder andere Martin de la Beij (Buitenlandse Zaken), Pierre van Hedel (Rabo Foundation) en John Apesos (Winnaar TedX-Amsterdam). Het winnende team ontvangt een startkapitaal van 25.000 euro van NCDO. De finale is op donderdagavond 1 maart 2012 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

NCDO is het centrum voor mondiaal burgerschap en internationale samenwerking. NCDO biedt kennis op mondiale thema’s, traint mensen die al actief zijn en daagt mensen op allerlei niveaus uit om te werken aan een duurzame en rechtvaardige wereld.

Tijdens de viering nam Jos van Gennip afscheid als voorzitter van NCDO en trad Pieter van Geel aan als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht.

Er waren presentaties van onder anderen Pascal Lamy (WTO), Sri Mulyani (Wereldbank), Juma Mwapachu (Oost-Afrikaanse Unie) en staatssecretaris Ben Knapen.

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.