Home

Nieuws

’Iran voor import voeding aangewezen op ruilhandel’

Teheran – Iran probeert vanwege de sancties van de VS en EU maar ook andere landen voedsel te kopen via de ruilhandel. Dat meldt persbureau Reuters, dat het nationale persagentschap van Pakistan citeert. Iran zou proberen 1 miljoen ton tarwe te kopen in Pakistan in ruil voor ijzererts en kunstmest.

Iran wil ook 200.000 ton rijst uit Pakistan importeren, aldus het bericht. Iran lijdt onder het bevriezen van tegoeden. Volgens de sancties zijn bovendien bedrijven die zakendoen met Iran niet meer welkom in beide landen, waardoor internationale graanhandelaren de handel niet meer zouden aandurven.
Betalingsproblemen leidden al tot bijna een halvering van de Oekraïense export van mais naar Iran in januari, schreef agrarisch vakblad ProAgro enkele weken geleden. Later adviseerde de All India Rice Exporters Association rijstexporteurs uit India niet langer meer te leveren voordat geld binnen is.
Maleisië en Indonesië naakten later bekend voorlopig geen palmolie te leveren vanwege de betalingsonzekerheid. Normaliter is Iran één van de grootste afnemers van Maleisië. Het land kocht in 2010 bijna 350.000 ton palmolie van Maleisië.
Vorige week kocht Iran nog wel 500.000 ton Russisch graan en 300.000 ton Australisch graan. De Iraanse regering heeft zelf meermalen aangegeven dat de sancties nauwelijks effect hebben. Het land claimt voldoende alternatieve afnemers voor de olie die het produceert te hebben. In maart organiseert Iran parlementsverkiezingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.