Home

Nieuws

Integraties beperken aantal kalverslachtingen

Zoetermeer – De Nederlandse kalverslachterijen hebben in de eerste vijf weken van 2012 ruim 8,4 procent minder dieren geslacht. Dit komt door de slechte verdiensten.

Wel steeg het aantal slachtingen van jonge rosékalveren met 23 procent, vooral ten koste van de oude rosés. Dit blijkt uit cijfers die het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft gepubliceerd.

Het aantal slachtingen van blanke vleeskalveren daalde van 94.842 naar 88.094 stuks, ofwel met 7 procent. Het aantal slachtingen van jonge rosékalveren steeg ondertussen van 15.471 naar 19.010 stuks, ofwel met 23 procent. Van deze dieren jonger dan acht maanden steeg het gemiddelde geslachte gewicht ten opzichte van de eerste vijf weken van 2011. Ook dat is een teken dat de slachterijen niet staan te springen om zo veel mogelijk dieren te verwerken. Eerder werd al duidelijk dat de integraties extra leegstand van kalverbedrijven aanhouden.

Het totale aantal slachtingen van jonge vleeskalveren (onder de acht maanden) daalde van 110.316 naar 107.114 stuks. Dat is een afname met 3 procent.

Het aantal slachtingen van rosékalveren ouder dan acht maanden daalde van 22.451 naar 14.550 stuks. Dat is ruim 35 procent minder. Het geslachte gewicht van deze dieren werd iets lichter.

De meeste vleeskalveren worden geslacht bij Van Drie, dat twee slachterijen heeft in Apeldoorn, een in Nieuwerkerk en een in Aalten. Daarnaast hebben Vitelco en slachthuis Amsterdam inrichtingen die geschikt zijn voor het slachten van vleeskalveren. Rosékalveren worden vooral geslacht bij Vitelco en Van Drie in Aalten.

Of registreer je om te kunnen reageren.