Home

Nieuws 1002 x bekeken

Import veevoer steeds risicovoller

Brussel – Importeurs van veevoer in Europa lopen steeds meer risico dat mais en sojabonen vermengd raken met transgene variëteiten die geen toelating hebben in de EU. Dat komt doordat China de EU voorbij streeft als grootste importeur van mais en sojabonen. Dat stelt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw.

Volgens de woordvoerder was de EU tien jaar geleden de grootste importeur van sojabonen. ”Dat is nu China en dat land importeert ook steeds meer mais. De grote exporteurs van sojabonen en mais zijn de VS, Brazilië en Argentinië. Die landen richten zich steeds meer op China, dat een minder streng beleid voert voor transgene gewassen.”
De EU is geen speler meer die invloed kan uitoefenen op het toelatingsbeleid van de grote mais- en sojaproducerende landen, aldus de woordvoerder. ”Daardoor groeit het risico op vermenging met niet-toegelaten transgene variëteiten. Dit wordt een steeds groter probleem voor de importeurs.”
Directeur Henk Flipsen van de brancheorganisatie voor veevoerproducenten Nevedi bevestigt de problematiek en vindt dat Europa beter zijn positie op de wereldmarkt moet kennen. ”Het wordt toch wel tijd voor een realistische en wetenschappelijke visie op genetische modificatie. De prijs van het handhaven van biologische ketens is hoog.”
De Europese Unie is met Japan en Zuid-Korea het traagst in de toelating voor zowel de import als teelt van transgene varianten, aldus Flipsen. ”China kiest heel duidelijk voor toelating, ook omdat nog nooit is bewezen dat het eten van voeding met transgene variëteiten leidt tot gezondheidsproblemen. Je kunt kritisch zijn over gevolgen van de teelt, maar van een gezondheidsrisico is eigenlijk geen sprake.”
Wanneer in een partij een niet toegelaten transgene variant wordt gevonden, kan de schade al snel oplopen naar tienduizenden tot honderdduizenden euro’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.