Home

Nieuws

ING: crisis Zuid-Europa treft ook rosé-houderij

Amsterdam - De financiële crisis in Zuid-Europa pakt ongunstig uit voor de vraag naar rosé-kalfsvlees, ook al is dit goedkoper dan blankvlees.

Dit stelt de ING Bank in haar jongste agrarisch kwartaalbericht. Alleen buiten de eurozone kan de export van kalfsvlees nog meevallen, meent de bank. Reden is dat de euro in het eerste halfjaar van 2012 naar verwachting verder zal afzwakken. Dat maakt Europees product goedkoper op de wereldmarkt.
Voor de kalfsvleessector als geheel gaat de ING gaat uit van een productiegroei van 1 procent en een prijsstijging van 2 procent.

Vorig jaar werden 0,3 procent minder kalveren geslacht. De prijsontwikkeling was prima met een plus van ruim 10 procent voor zowel wit als rosé-kalfsvlees. Rosé-kalverhouders realiseerden daardoor een goede voerwinst. Voor de blankvleessector was 2011 echter een slecht jaar. Dit als gevolg van circa 20 procent hogere voerkosten. Ongunstig was vooral de hoge prijs voor weipoeder. De voerwinst is daardoor in drie jaar tijd gezakt van ruim 50 euro per dier naar negatieve waardes, exclusief de toeslagrechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.